Tula House

Views to the east stretch over the open water and islands of the Strait of Georgia to the mountain ranges on the mainland of British Columbia. Views to the south overlook a small tidal basin. Moss covered basalt hills are interspersed among treed expanses and richly vegetated crevices, valleys and swales. Stands of red alder and big-leafed maple enliven the predominantly dark Douglas fir forest. The shoreline below the house is littered with the flotsam and jetsam of the ocean where logs and rocks have been tossed around by the tides and storms like a child’s game of “pickup sticks”. One site is actually many sites.

Groundwater flows continuously through the site, and is captured momentarily within an entry courtyard. The ground plane of the courtyard and interior floor of the house are large shard-like concrete plates. Within the house, a series of slowly unfolding concrete walls define and channel the flow of space through to ocean views. This primary flow is diverted in passage by eddies of secondary space which branch off, separating and focusing moments of diversity in the site: the small tidal basin off the kitchen nook, a ledge of moss covered rock in the bedrooms, a view back from the court to a swath of deciduous trees.

Similar Posts
The Canadian National Vimy Memorial
Éloges de Fontenelle – Toronto, Ontario
Claude Watson School for the Arts – Toronto, Ontario
Vancouver Olympic Village Plaza Lighting – Vancouver, British Columbia
Flash Forward Project
DIVERSITY OUR STRENGTH
The CLOUD – Calgary, Alberta